Betallösningar

Välj betalsätt som passar din verksamhet

Nu för tiden finns det många olika sorters betallösningar. Det är särskilt tydligt när man handlar online. I en bättre e-handel kan det ofta finnas många olika sätt att betala, t.ex. kortbetalning, faktura, banköverföring, Swish, Paypal eller Payson.

Faktura

En variant som funnits länge och fortsätter populär är att betala med faktura. Det är inte så konstigt eftersom att betala med faktura har många fördelar.

Fördelar med fakturering

En av de största fördelarna är att det är tryggt och säkert. I och med att man betalar i efterskott kan man ofta vänta tills man har fått sakerna som man har beställt och inspektera dem innan man betalar. Själva betalsättet är också säkert då man oftast betalar med en banköverföring. Detta till skillnad från att betala med t.ex. kort då man riskerar att få sina kortuppgifter stulna.

Fakturan, om den är rätt och bra utformad, fungerar också bra som underlag för att kunna se exakt vad det är man har köpt. Det kan vara särskilt viktigt om man har man köpt något för någon annans räkning. Till exempel om man lagt ut pengar åt en vän, ska dela kostnaden med någon eller om man har gjort ett utlägg och ska få tillbaka pengar av sin arbetsgivare.

Nackdelar med fakturering

En nackdel med fakturor är att det kan tillkomma en fakturaavgift. Det var väldigt vanligt förr. Det är mindre vanligt nu men det finns dock fortfarande många företag som fortfarande ligger på en avgift när man betalar med faktura. I vissa fall kan fakturagiften dessutom vara ganska hög, något som är särskilt besvärande om man har köpt något billigt.

En annan risk är att företaget säljer fakturan till ett annat företag. Det innebär att kravet inte kommer från företaget där du köpt varan utan från en annan aktör. Det kan vara förvirrande och om något går snett är risken större att det blir krångligare för att lösa problemet. Ytterligare en nackdel med faktura är att man kan glömma att betala den. Det är naturligtvis helt upp till en själv, men även den mest noggranna personen kan glömma saker och konsekvenserna kan bli väldigt dyra. Det finns också en risk att fakturan kommer bort i posten, vilket också kan skapa extra problem.

Kortbetalningar

Kortbetalningar är också en väldigt populär betalmetod. Nu för tiden har en stor majoritet av befolkningen någon form av betalkort. Eftersom vi allt mer går mot ett kontantlöst samhälle blir det allt viktigare att kunna betala med kort.

Fördelar med kortbetalningar

En potentiellt stor fördel med att betala med kort är att många kortutgivare erbjuder bonusar när man handlar med kortet. Ofta i form av att man får ett visst antal bonuspoäng eller en viss procent tillbaka på den summan man handlat för. På så sätt får man ju faktiskt tillbaka en liten del av kostnaden. En fördel med kreditkort i synnerhet är att man får utdraget från banken. där man kan se exakt summa samt vart och när pengarna har dragits.

Nackdelar med kortbetalningar

En nackdel är, som nämt ovan att risken finns att kort uppgifterna blir stulna och säljs vidare. Det kan bli minst sagt väldigt kostsamt.

Swish

En allt vanligare betalmetod är Swish, något som flera butiker har snappat upp.

Fördelar med Swish

En fördel med Swish är att det är säkert, likt fakturabetalningar så lämnar man inte ut t.ex. sina kortuppgifter. Det är dessutom en snabb betalmetod, pengar förs över i ett nafs. Har man genomfört en och annan swish-betalning är det också en väldigt enkel och smidig betalmetod.

Nackdelar med Swish

Nackdelarna är att vissa tycker det kan vara lite krångligt första gången/gångerna. Det finns också risk att blir fel om man själv är novis, särskilt om säljaren inte har bristfälliga instruktioner. Om något blir fel, beroende på vilket fel det är, kan det vara svårt för säljaren att hitta problemet eller hjälpa köparen. Om man fört över pengar till fel mottagare eller om angett fel referens kan det vara bökigt att ställa det tillrätta. Det är dock ett möjligt problem med andra betallösningar, bl.a. om man betalar med faktura. Man kan heller inte räkna med att man kan betala med Swish när man köper något. Det har blivit allt mer populärt, men det är långt ifrån alla butiker som har erbjuder Swish-betalningar.

Payson och Paypal

Payson och Paypal och liknande betaltjänster har också blivit allt mer populära.

Fördelar med Paypal och Payson

Många tycker att det är ett praktiskt sätt att betala på nätet. Man kan ibland välja att ha ett konto som man betalar in på. Ett annat alternativ är att lägga in ett betalkort på t.ex. Paypal så alla betalningar dras från kortet. Det är ett praktiskt och relativt säkert alternativ, vilket naturligtvis är en stor fördel.

Nackdelar med Paypal och Payson

Det finns dock risk att ens konto blir hackat eller att man blir utsatt för någon form av bedrägeri, vilket är en nackdel. Men ofta kan man få hjälp av aktören, t.ex. Paypal, något som förstås är tacksamt.

Banköverföring

Banköverföring är också ett tryggt och snabbt betalsätt. Man för då över över pengar direkt från sitt bankkonto.

Fördelar med banköverföringar

Att man kan göra överföringen både snabbt och säkert är en av de stora fördelarna med banköverföringar.

Nackdel med banköverföringar

En nackdel för vissa är att de upplever det lite klumpigt. Precis som med mycket annat är det en vanesak.

På det stora hela finns det idag många bra betalmetoder. Vilken som är bäst beror på vem man frågar, det är en smaksak.